Botiga de ceràmica online
Enviaments a tota la península
Dissenys propis
Encàrrecs 100% personalitzats
Pagament en línea segur garantit
Història de la ceràmica del monestir
El taller
Vam començar a intentar treballar en l’ofici de la Ceràmica el mes de desembre del 1964, ara fa 70 anys, després d’haver fet dos cursos a l’Escola Massana de Barcelona, i haver treballat una mica en algunes empreses del ram.
Els inicis, evidentment, van ser difícils. La ceràmica té una tècnica molt ampla i complexa: forns, esmalts, torn, motlles, diversos fangs, formes diferents de reproduir les peces: colatge, prémer, modelar…, I, quan es tracta d’artesania, a cada taller li toca fer les pròpies descobertes. Però fins a arribar a aquí la tasca ha estat llarga.
Havent reduït la venda d’ornaments litúrgics, després del Concili Vaticà II, i buscant per decisió comunitària altres formes de guanyar-nos al pa, es va enfocar el taller com una feina per la comunitat, no la promoció artística d’ algunes persones concretes. Per això, passats els primers aprenentatges, ens va semblar oportú acceptar l’oferta d’un majorista ja que en aquell moment hi treballàvem quasi 30 monges. Com que simultàniament havíem adaptat com a botiga un petit espai del nostre monestir, quan ens va semblar que podíem prescindir-ne, ens posàrem pel nostre compte. Entre altres raons també ens pesava molt el fet de poder ampliar els temes religiosos, pels quals, com és evident, sentíem molta més atracció.
La decisió aviat va resultar engrescadora. Han estat moltes les persones que al llarg d’aquests anys ens han agraït obertament la tasca evangelitzadora a través de la ceràmica. Les frases s’han fet famoses, i en la majoria de casos, s’escull la peça segons el text que porta.
Actualment hi treballem 10 monges, entre el taller i la botiga. Cadascú especialitzat en la seva tasca concreta.
Exposicions
Des del 1967 fins al 2014, hem fet més d’una trentena d’exposicions individuals.
Algunes amb una notable afluència de gent. Reus, Barcelona, Manresa Martorell i aquest any per celebrar els 50 anys del taller n’hem fet a Sant Andreu de la Barca, Esparreguera, Molins de Rei i últimament a Vic.
Normalment amb temes monogràfics, com el de la Pau, art i pregària, amb projecció de vídeo inclosa.
〉Veure vídeo
El pintat
Per pintar rajoles fem servir la tècnica anomenada “de la gota” que consisteix en fer caure una gota al costat d’una altra, amb pinzells especials. Les separacions dels esmalts es fan amb el que es diu “corda seca”, o sigui marcant el contorn de cada color.
Els calzes, gerros i tota classe de peces de torn, es pinten amb superposició de colors, a fi d’aconseguir reaccions reductives, típiques nostres.
Els dissenys
Tots són propis, amb un estil ja característic del nostre monestir. En el cas que ens portin dibuixos fets, la condició sempre és que els puguem adaptar segons el propi de disseny.
Darrerament la nostra intenció és anar variant anualment els models.
Les darreres creacions de baixa temperatura són en blanc i negre. I els modelats de gres deixant-los-hi el toc de l’eina i sense posar-hi esmalt.
Relleus escultòrics
Tots els modelats es fan a mà, i en el cas de peces petites seriades, nosaltres mateixes ens fem els motlles a fi de facilitar-ne la repetició.
Els relleus més grans o peces úniques, després de dissenyar el projecte, es treballa a mà el fang de gres sense que hi quedi gens d’aire atrapat a fi d’evitar que s’esquerdi o exploti en coure-ho al forn.
Els forns
Tenim dos forns per a les dues classes de cuites: la de baixa temperatura per a rajoles, calzes, pots, etc. que arriba a 960º i la d’alta temperatura per a relleus de gres que puja fins a 1250º.
Els forns agafen temperatura a poc a poc, durant tot un dia, i necessiten una altra jornada per a refredar-se.
Horari de la botiga física a Sant Benet de Montserrat
De dilluns a diumenge: 9:30h a 13:00h i 15:30 a 18:00h.
Contacte Taller:
659386762 / 608263677
ceramica@monestirsantbenetmontserrat.cat